Home Loopografie Spartathlon Sakura-Michi Links Contact Foto's  
 

En zo werd de wedstrijd voor het eerst georganiseerd in 1994.

Sakura-Michi-Run 250 km dwars door Japan van Nagoya aan de Grote Oceaan naar Kanazawa aan de Japanse Zee.

De dag voor de wedstrijd is er een voorstelling van het parcours en van de atleten.

De wedstrijd start elk jaar de voor laatste zaterdag van april om6 uur ’s morgens in Nagoya aan het Nagoya kasteel.

Om verkeer technische reden: moet er van de Japanse politie gestart worden in groepjes telkens met een tussenpauze van 3 minuten.

Dit wordt gedaan om het verkeer niet te hinderen.

De wedstrijd wordt onderverdeeld in 4 basissecties. Aan het eindpunt van iedere sectie geldt het controlepunt ook als eliminatiepunt en moet binnen de vastgestelde tijd bereikt worden anders wordt men uit wedstrijd genomen.

Over de ganse wedstrijd zijn ook 50 controlepunten voorzien, die ook als bevoorradingsposten gelden waar water, fruit, en andere verfrissingen klaarliggen (om de 5 km).


 Wedstrijdsecties en eliminatietijd

1ste checkpoint  107,8 km    Shirotori-cho    eliminatietijd    14u00

2de  checkpoint  144,7 km    Shokawa-mura  eliminatietijd   20u00

3de  checkpoint  175,0 km    Sirakawa-mura  eliminatietijd   24u30

4de  checkpoint   213,4 km   Johana-machi    eliminatietijd    30u30

 

1ste Nagoya-kasteel  - Shirotori (0 107,8 km)

Nagoya werd tijdens de tweede wereldoorlog geheel plat gebombardeerd maar is intussen weer uitgegroeid tot vierde stad van Japan. Het nagoya-kasteel waar de start plaats vindt werd in 1612 gebouwd na de verwoesting werd in 1959 een kopie gebouwd van het vijf verdieping hoge kasteel.

Het aantal deelnemers word bepaald door de politie en niet door de organisatie.

In de eerste vijf edicties mochten er maar 50 atleten starten in groepjes van 10 met tussenpauze van drie minuten.

Vanaf1998 onderhandeld vader Ogo elk jaar opnieuw met de politie en mogen elk jaar meer atleten starten in 2008 mogen zelf 20 buitenlanders delen want het is de 15de verjaardag.

Na het startschot verlaten de ultralopers in groepjes om de drie minuten het park van het kasteel en lopen richting Gifu met het drukke verkeer naasthen.

Want op zaterdag is er meer drukte dan bij ons daar men in Japan nog op zaterdag naar school moet.

En op het voetpad een bijkomende hindernis vormt van gedisciplineerde groepjes studenten in uniform die naar school gaan de kleintjes worden begeleid door een oudere en dragen allen de zelfde pet.

Voorbij Gifu volgen we de Nagora rivier stroomopwaarts. In de zomer vist men in deze rivier met aalscholvers (vogels) aan een lijntje.

De vogels hebben een ring om hun nek om te voorkomen dat ze de gevangen vis zouden doorslikken.

Het eerste check-point in Shirotori-cho na 107,8 km moet men binnen de 14 uren bereiken

 

2de Shirotori-cho Shokawa-mura (107,8 144,7 km)

Na het verlaten van het eerste eliminatiepunt is het klimmen naar het hoogste punt van de wedstrijd 900 meter hoogte.

En volgen een weg die ons door vele tunnels zal leiden met lengtes van 3 km ( 25 km tunnels over heel de wedstrijd) in de tunnels is het gevaarlijk lopen met het verkeer, want de tunnels zijn erg smal.

Daarom probeert men zoveel mogelijk op een smal verhoog te lopen van 50 cm breedte de afsluitdeksels van de rioleerring.

Aan het hoogste punt van de wedstrijd 900 m hoogte moet het water dat uit de hoger gelegen bergen komt kiezen welke  weg het gaat volgen er zijn zowaar pijlen aan gebracht op de rotswand richting Kanazawa Japanse zee of  Nagoya Grote oceaan.Na het hoogste punt dalen we een 5 tal km om het 2de eliminatiepunt Shokawa-mura (144,7 km) te bereiken deze post sluit na 20uur wedstrijd.

3de Shokawa-mura Shirakawa-mura (144,7-175 km)

We verlaten het 2de checkpoint en volgen de Sho-rivier stroomafwaarts en dalen verder door het Shokawa-mura (mura = dal) omgeven door hoge bergen (Japanse Alpen ) richting Ogimachi (machi = dorp ) en komen door het Shirakawa dal.

Het smalle dal, is bezaaid met rieten daken, rijstterassen, moestuinen en bloembedden.

De boerderijen in het dal zijn gebouwd voor een aantal generaties.

De steile daken van de boerderijen zijn zodanig gebouwd dat de sneeuw die er in de winter overvloedig valt zich niet kan ophopen ze worden beschreven als gashozukuri, handen in gebed gevouwen. Biddende daken.

Om alzo het 3de eliminatiepunt Shirakawa-mura te bereiken dat sluit na 24u30 wedstrijd.

 

Shirakawa-mura Johana-machi (175-213,4km)

We zijn nog steeds in het Shirakawa-dal en volgen nog altijd de Sho-rivier stroomafwaarts.

Deze rivier stroomt richting Takaoka. Even voor Takaoka buigen we links af en krijgen nog een hevige klim om weer uit het dal te geraken, het is ongeveer 4 a 5 km klimmen.

Wanneer men het geluk of het ongeluk heeft van de zondag voormiddag niet te vroeg de zware beklimming aan te vangen dan krijgt men er nog een attractie bij.

In het dorp is de ganse bevolking aan de slag, de ouderen houden de riolen proper terwijl de jongeren het vuil verzamelen.

Als er een loper passeert kijken ze even op en buigen en moedigen hem aan. Na de klim komen er nog twee lastige tunnels met veel verkeer om daarna Johana-machi 213,4km het 4de eliminatiepunt te bereiken deze post sluit na 30u30 wedstrijd.

 

Johana-machi aankomst Kanazawa (213,4-250km)

We krijgen nog twee kleine klimmetjes en buigen voor de stad Takaoka naar links richting Kanazawa nu gaat het in dalende lijn naar de aankomst.

Tijdens de afdaling ziet men de stad in de verte liggen aan de Japanse zee.

Om ons heen strekken kleine dorpjes zich uit op de groene hellingen. Houten huisjes staan tegen elkaar aangekropen net alsof ze zich voorbereiden op onheil.

De huizen passen precies bij de bescheiden, verlegen mensen die er wonen.

Boeddhistische tempels kijken in alle rust over de stad uit.

De laatste km staat er iemand van de organisatie u op te wachten en die met u mee loopt tot aan de ingang van de Kenrokuen-tuin een van de mooiste en beroemdste van Japan. Naar het schijnt staan in deze tuin hele jaar door de planten in bloei.

In de Spartathlon moet men aan de aankomst het standbeeld van koning Leonidas aanraken.

Hier in de Sakura-Michi moet men binnen de 36 uren de kersenboom aanraken.

 

Na de wedstrijd

De aangekomen deelnemers worden met een legerjeep naar het hotel gebracht. Daarna volgt een bad in Japanse stijl om ten volle te kunnen moet u de tijd nemen en reinheid combineren met ontspanning na 250 km en als u niet op de hoogte bent van de Japanse gebruiken is het toch een zware opgave.