Home Loopografie Spartathlon Sakura-Michi Links Contact Foto's  
 

Badgebruiken

Baden (o-furo)

Doe uw kleren uit in een aparte ruimte pak een kleine handdoek en ga de badruimte binnen. Langs de zijmuur staan kleine krukjes daarop kan u gehurkt gaan zitten voor u bevinden zich de waterkranen. Zeept u in en wrijf met de handdoek over u lichaam. Spoelt u daarna af maar let erop dat er geen zeep meer op u lichaam aanwezig is.

Daarna kunt u zich in een van de grote kuipen (baden) begeven. Omdat ook andere mensen in het bad zullen gaan zitten, mag u er pas in als u goed afgespoeld bent.

U bent natuurlijk niet verplicht om in het bad te gaan zitten. Maar als u het doet, kunt u een deel van uw lichaam afkoelen door de koude, drijfnatte handdoek op uw hoofd te leggen.

Helemaal onbeweeglijk zult u zelfs van die toestand beginnen te genieten. En als uw lichaam zich eenmaal aan de temperatuur van het water heeft aangepast, kunt u er zolang u wilt in het bad blijven of voor de afwisseling buiten het bad nog eens wassen en afspoelen en er dan opnieuw in gaan zitten.


De’ Yukata

Als u genoeg gebaad hebt, wringt u handdoek uit om u ermee af te drogen. Dat gaat verassend goed.

Daarna krijgt u een katoenen vest en korte broek(yukata).

De yukata die u in alle Japanse hotels vindt, wordt gedragen en dient als ochtendjas en nachtgewaad.

Iedereen in het hotel heeft s’ avonds een yukata aan u moet niet verlegen zijn.


Slaapgelegenheid na de wedstrijd

In het hotel slapen alle deelnemers samen in een grote slaapzaal op de tatami en tussen twee futons (later meer over tatami en futons).