Home Loopografie Spartathlon Sakura-Michi Links Contact Foto's  
 

Slaapgelegenheid na de wedstrijd

In het hotel slapen alle deelnemers samen in een grote slaapzaal op de tatami en tussen twee futons (later meer over tatami en futons).


De dag na de wedstrijd

’ S morgens na het ontbijt worden we met bussen naar Schirotori-cho, Gifu gebracht zo een 3 uur rijden vanaf de aankomstplaats Kanazawa.

Daar staat het standbeeld van wijlen Ryoji Sato en de oude kersenboom die hij heeft gered.

Eerst wordt er door elke deelnemer die de wedstrijd beŽindigd heeft een kersenboom bij geplant.

Waarna een prijsuitreiking, huldiging en feestmaal begeleid met Japanse muziek plaats heeft


Afscheid

De Japanners keren na het feestmaal huiswaarts, de buitenlanders die langer blijven kunnen met vader Ogo mee terug naar hun verblijfplaats in het dorpje Kokufu 4 km van het stadje Hidafurukawa en op 15 km van de stad Takayama in het hartje van het bergachtige Hida-district Japanse Alpen 150 km van de startplaats Nagoya.

Thuis bij vader Ogo kunt u stilaan de Japanse levenswijze leren en zo begrijpen.

Eens u de Japanse levenswijze begrijpt zal u ook bij Japanse vrienden uitgenodigd worden. Wanneer u een huis binnengaat, doet u in de hal (genkan) uw schoenen uit en trekt een paar slippers aan. Die zullen voor u klaarstaan. Voordat u een kamer met rechthoekige matten (tatami) binnengaat moet u ook de slippers uitdoen. Loop dus op uw sokken verder. U moet de matten zien als een grote matras. Het is dus normaal dat u uw schoenen uittrekt!

In het toilet moet u speciale pantoffels aanhebben. Ze staan klaar, vaak met de letters ‘WC’ erop. Vergeet ze niet uit te doen als u de wc verlaat.

Met u achterste op u voeten zitten (traditionele Japanse zithouding) kan pijnlijk zijn. Daarom kunt u de kleermakerszit aannemen. In traditionele ingerichte kamers is er vaak een soort put in de vloer, waarin de winter een verwarmingstoestel (kotatsu) staat en die voor uw bennen diep genoeg is. U kunt er bijna altijd als op een stoel zitten.


Eten en drinken

Men besteedt heel veel zorg aan de bereiding van een maaltijd. Hoe een maaltijd er uit ziet, is net zo belangrijk als hoe het eten smaakt. Eet smakelijk in het Japans zegt men itadakimas men eet met stokjes, maar als dat niet lukt, kunt u ook om een bestek vragen. Overigens is iedereen altijd bereid u de juiste manier van vast houden uit te leggen. Slurpen mag!


Slapen

Futon een soort dekbed Japanners slapen gewoonlijk tussen twee futons op de tatami-vloer. Dit is een ruimtebesparende oplossing. Wanneer u opstaat, is het beleefd wanneer u zelf even u futons opvouwt en in de daarvoor bestemde wandkast legt.